Systemen Om(tzigt)

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 10:11

Omtzigt niet elders, maar wel anders ...
Als superheld in Gotham City, bestrijder van het kwaad. 
Das natuurlijk wel een beetje overdreven, want ik vermoed dat het helemaal niet zijn bedoeling is geweest om het breekijzer te worden dat hij is.  
Maar dat is hij wel...een breekijzer. 
En dat gaat niet over het CDA, of de partij top...en zelfs niet over het toeslagenschandaal. 
Waar hij ongepland een hoofdrol in speelt, is de omslag die in Den Haag ooh zo moeizaam gaat.
De omslag die op de hele wereld plaatsvindt, wat in bijvoorbeeld de politiek heel zichtbaar is. 

We hebben wereldwijd te maken met een systeem failliet. En als ik het in een woord zou moeten vangen, is het het failliet van de uitbuiting. De uitbuiting van financiële systemen, uitbuiting van macht en machtsposities, en helaas de schijnbaar eindeloze uitbuiting onze aarde in het algemeen. 
Ik zeg schijnbaar....want er zijn echt verschuivingen gaande; zie de uitspraak van de rechter over Shell afgelopen mei, zie het staken van de aanleg van oliepijpen door Canada.
En natuurlijk de hele Friday for Future beweging, Extinction Rebellion, en heldin Greta Thunberg.  Ook daar doet men verwoede pogingen de aandacht af te leiden door klimaatontkenning, maar zelfs al zou je klimaatverandering ontkennen, het is onmiskenbaar de waarheid, dat we moeten stoppen met het extreme vervuilen en vernietigen van de planeet. 

Maar laten we even bij de politieke situatie in ons land blijven. De afgelopen weken berichten dat er wederom een politicus naar huis ging met een burnout.
En iemand roept: "de werkdruk is te hoog" en iedereen heeft het over de werkdruk. Maar die is natuurlijk niet te hoog, 60 uur werken, dat zijn deze mensen wel gewend. 
Wat je nekt en je in een burnout stort is de werkSFEER. De tegenwerking, het machtsmisbruik, nergens doorheen komen, steeds tegen muren oplopen, niet gehoord en gezien worden. 

Omslag is het sleutelwoord.

Er is wereldwijd een omslag gaande. En Omtzigt (zo prachtig zijn naam in deze) is een scharnier in deze beweging. 
Hij dwingt politiek Den Haag en daarmee alle Nederlanders om ánders te kijken. Om werkelijk te kijken naar wat er gebeurd. 
En dat is veel groter dan de partijpolitiek waar journalisten het op gooien. Wat aan het licht komt is de uitbuiting overal. 
Wat er werkelijk gebeurd, is dat mensen inzien dat het zo niet langer kan....dat het helemaal niet 'normaal' is dat volwassen mensen elkaar wegtreiteren op de werkvloer. Dat het helemaal niet normaal is dat je met slimme deals en inside informatie zo ff 30 miljoen omzet, dat het helemaal niet normaal is dat je mensen niet vertrouwt en discrimineert omdat ze 'buitenlandse' namen hebben, dat het helemaal niet normaal is dat je liegt en dat 'vergeten' noemt. 
Die dingen zijn niet nieuw!!
Deze dingen gebeurden altijd al. Gekonkel, handjeklap, achterkamertjes, vriendjes snel aan veel geld helpen. Das zo oud als de weg naar Rome. 
Wat nieuw is, is dat WIJ het zien ...en dat we het zien voor wat het is: hebberigheid en entitlement van de machtigen/rijken. 
En daar zijn we klaar mee. 
De opstandigen, de polariteit, de wirwar van meningen ...het heeft er allemaal mee te maken. Het moet anders. 
En we weten niet hoe...want wat we willen bestaan nog niet.

Wat voor al die oude gewoonten in de plaats moet komen, dat weten we nog niet. Want het heeft nog nooit bestaan. 
Wat er moet komen is zó nieuw...dat we er nog niet bij kunnen. 
Wat we nu doen is vierkante blokjes door ronde gaatjes proberen te douwen. 
Die afbeelding, staat symbool voor veel dat gaande is, waaronder de formatie van onze nieuwe regering. 
Square pegs....round holes. 
Dat gaat niet lukken. Daar zal eerst gekeken, geschaafd geschuurd en nagedacht moeten worden voor dat past. Zo lang men niet inziet dat daar tijd voor gemaakt moet worden, zal er nooit en te nimmer een formatie komen met een fundament. Laat staan een stevig fundament. 

Zo lang men niet inziet dat je bij de fundamenten moet beginnen, blijf je symptomen bestrijden. Dan denk je dat Omtzigt elders een oplossing is. Dan denk je dat je wegkomt met 'ik kan het me niet herinneren'. Dan lijkt klimaatbeheersing een oplossing, dan lijkt een zorgbonus een sociale zet.
Dan doe je niet iets wezenlijks aan gezondheid maar spuit je er nog een vaccin in, of schrijft de zoveelste pil voor. En leef je in de illusie dat je iets hebt opgelost. 
Ongelijkheid los je niet op door een paar duizend woningen en zelfs niet door de invoering van een basisinkomen. Ongelijkheid los je op door die ongelijkheid kleiner te maken. Door de ongelijkheid zo klein te maken, dat de armen en machtelozen het ook redelijk vinden, want de maatstaf van de rijken en machtigen zal nooit gelijk genoeg zijn. 
(daarom hebben we politici nodig die wél feeling hebben met die onderste laag) 
Gelijkheid is nooit van bovenaf gekomen. 

Als iedereen een huisje heeft, (huisje, want de afmeting is niet belangrijk, de zekerheid ervan, daar gaat het om) en niet elke maand ziek is van ellende omdat ze financieel het einde van de maand niet halen (het gaat om zekerheid) dát is de gelijkheid die nodig is. Dat iedereen zorg kan zoeken zonder eigen risico te betalen...wat ze zich niet kunnen veroorloven. 
Als iedereen heeft wat hij nodig heeft, als iedereen zeker is van een bestaan zonder die grote zorgen, als iedereen veilig is....dan hoeft niemand meer een ander naar beneden te halen. Dan hoeft niemand meer afgunstig te zijn en hoeft niemand meer bang te zijn voor anderen. Dan zijn ook vluchtelingen welkom. 
Veiligheid. 
Dát moet het fundament zijn. 

En zo lang dat er niet is...zal er altijd een nieuw schandaal zijn, zal er altijd een volgende memo uitlekken, zal er altijd een kop van jut zijn, en zal er altijd gekonkeld, gelogen en verdraaid worden. 
Zolang men niet begrijpt wat een fundamentele veiligheid is, zal er onveilige instabiliteit zijn. 
Als men niet de tijd neemt om werkelijke veranderingen door te voeren, zal er niets veranderen. 
Op slagaderlijke bloedingen pleisters plakken...dat gaat niet helpen. 

Er is een omslag gaande, en onze bestuurders hebben het nog niet in de gaten. Op een enkeling na. 
Onze bestuurders hobbelen regressief achter de feiten aan, en dénken dat ze progressief zijn. 
Als dat perspectief niet veranderd, als ze geen tijd nemen om dat vierkante blokje es goed in ogenschouw te nemen zullen ze blijven proberen het door dat ronde gat te douwen....verbijsterd waarom het toch allemaal zo mis loopt. 

Ik heb wel hoop...maar geeeez, wat gaat het traag...en wat duurt het allemaal lang...

Fijn weekend
Inge


"Maar ik was niet gemaakt voor het grote licht dat verslindt, een zwakke lamp was alles wat ik had gekregen, en een eindeloos geduld om het op de lege schaduwen te laten schijnen"

-  Samuel Beckett«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.